GRUNDKURS

Grundkurs i akrylmåleri, kursinnehåll

Grundkursen är för dig som vill lära dig grunderna i akrylmåleri. Detta är viktigt inom allt måleri. Att få balans och komposition på plats, lära sig färgblandning och bakgrundsmåleri. Även om du egentligen vill måla abstrakt, är grundkursen en bra start då du får förståelse för allt från penselföring och materiallära till färgperspektiv.

Efter kursen bör du kunna måla och teckna enklare stilleben, figurer (självporträtt, kroki och modellmåleri) och landskap, inre och yttre. Grundkursen passar dig som är sugen på att ta upp måleriet igen efter år av andra aktiviteter, eller för dig som inte målat så mycket men längtar efter att kunna måla av vardagliga situationer, uttrycka det du har inom dig eller bara måla. Viktigt för mig är att skapa en prestationslös stämning där skapandet blir något som hela gruppen är delaktig i.

På Konstlinjen Grund kommer du att få arbeta med bland annat

  • Kom loss och teckna utan prestation, valörmåleri 1 v
  • Grundläggande färglära 1 v
  • Stilleben, komplementfärgpaletter och fullfärgspalett 5 v
  • Självporträtt och figurmåleri 3 v
  • Expressiva landskap 4 v

Efter denna kursen kan du går vidare till Fortsättningskursen, Fördjupningskursen (om du har grunderna), Expressiva landskap eller Intuitivt måleri och meditation.

Konstprogrammet

Konstprogrammet är en av de få sammanhängande konstutbildningarna på dagtid för vuxna i landet utanför hög- och folkhögskolorna. Lärare sedan 2015 är jag, bildkonstnär Maria Collinder som byggt upp Konstprogrammet så att du som elev kan fortsätta att utvecklas och få en bra basutbildning via flexibla kursmoduler.

Konstprogrammet är uppbyggt som ett smörgåsbord. De tre huvudkurserna är Grund, Fortsättning och Fördjupning. Fortsättning ges inte varje termin. Fristående tillvalskurser är Expressiva landskap och Intuitivt måleri & meditation.

Grundkursen ligger på måndag eftermiddag kl 12.30-17 och Fortsättningskursen kl 12.30-17 tisdag eftermiddag. Torsdag eftermiddag kl 12.30-17 löper Fördjupningskursen och Intuitivt måleri & meditation varannan torsdag hela terminen.

Expressiva landskap är en kurs som går på jullovet 2020-21 och sommaren 2021.

Lokalen är ljus med takfönster och med högt i tak. Obs! Smal trappa och ingen hiss.

Kursinformation

Tid: kl 12.30-17 måndag eftermiddagar 14 v med start 8/2. Avslutning 24/5. Sportlovet v 8 ledigt samt annandag påsk 5/4.
Plats: Min ateljé på Strandvägen 111 ipg i Lomma
Platser: 5
Pris: 10 000 SEK. Anmälningsavgift tillkommer på 2 000 SEK, betalas vid anmälan. Återfås ej vid avhopp.
Resterande belopp kan fås på 2 delbetalningar om man vill om 5 250 SEK, totalt 10 500 SEK.
Anmälan: info@mariacollinder.se Anmälan är bindande.

Kursupplägg

Vi arbetar koncentrerat i relativt högt tempo med ett tema eller en viss teknik, i olika block. Varje kurstillfälle innehåller både bildanalys, praktiska övningar och teori.
Gruppen består av max 8 deltagare.

Mål

Hitta ditt eget konstnärliga uttryck samtidigt som du får kunskap om grundläggande tekniker för teckning och akrylmåleri. Vi vill ge dig förståelse för den konstnärliga arbetsprocessen, och förutsättningar att utveckla ett nyfiket seende och ett öppet sinne i ditt skapande.

Förkunskaper

Viljan att utvecklas, nyfikenhet och upptäckarglädje är det viktigaste! Du arbeta utifrån din egen kunskapsnivå och dina egna förutsättningar men du bör ha tecknat och målat lite tidigare, gärna på kurser, även om ingen formell utbildning krävs.

Målgrupp

För dig som vill vidareutveckla dig eller vidga ditt skapande till andra tekniker och pröva dina vingar inom akrylmåleri. Konstprogrammet är också bra för dig som redan jobbar inom form och färg och vill bredda din kunskapsbas. Många formgivare och arkitekter går här för att få input till sitt skapande. Även för dig som målat på kortare kurser och känner att det är dags att fördjupa dina kunskaper.

Material

Du får en materiallista inför kursstart och löpande tips av mig vilken typ av material du behöver införskaffa. Du handlar bäst på Drewex i Malmö som generellt har låga priser. Ljungbergs Artist i Lund finns också. Annars finns Konstnärernas Centralköp på nätet. Jag har ett mindre lager med färg och dukar till försäljning.

Utvecklingsmöjligheter

Efter den 14 veckor långa Konstlinjen Grund kan du välja att fortsätta terminen med kursen Expressiva landskap som jag håller under jullovet och januari. Väljer du att fortsätta terminen därpå är Fortsättning eller Fördjupning valet (i samråd med mig). De startar i februari. Om du vill kan du också gå den mer andligt inriktade kursen Intuitivt måleri och meditation.

Konstprogrammet är också för dig som vill söka vidare till en längre utbildning.