EXPRESSIVA LANDSKAP

Kursen Expressiva landskap steg I och II är kanske den som ligger närmast mitt hjärta. Jag målar själv expressiva landskap, en sorts inre bilder som tar sig uttryck i halvabstrakta landskap. 22-24 januari kommer jag att hålla första workshopen på totalt 18 timmar i min ljusa ateljé nära havet i Lomma. Andra workshopen är två veckor senare i februari, 5-7/2.

Under kursens gång kommer du att få förståelse för den expressiva arbetsprocessen och kunskap om grundläggande tekniker för teckning och målning av landskap, inre och yttre. Du kommer att få möjlighet att utveckla ett nyfiket seende för balans och komposition och ett öppet sinne i ditt skapande.

I coronatider:
Jag har små grupper, max 5 elever. Vi vädrar och spritar ytorna och våra händer regelbundet och håller avstånd.

Våra kurser presenteras även på kurser.se

Mål

Efter kursens gång är målet att du ska ha fått tillräckligt med kunskap för att kunna fortsätta skapa denna typ av bilder på egen hand. Du är också varmt välkommen att gå vidare på andra kurser jag håller under terminen.

Tekniker

Vi kommer att utforska landskapsmåleri inom akrylmåleriet. Du får lära dig måla expressivt och utan förlagor med infärgad grund så kallad imprimentur, och a la prima, det vill säga vått i vått. Vi kommer att experimentera med olika bakgrunder, stora penslar och dukar, med spacklar, rollers och skiktmåleri (lager på lager), abstrakt och föreställande.

Kursupplägg

Vi arbetar koncentrerat i relativt högt tempo med ett tema eller en viss teknik. Varje workshop innehåller både bildanalys, praktiska övningar och teori. 

Under första workshopen lär du dig grunderna i hur man bygger upp ett landskap. Du får lära dig måla med infärgad grund och konstruera landskap med hjälp av kompositionsregler och träning. Vi analyserar olika konstnärers måleri för att du ska få en förstålese för hur ett konstverk kan byggas upp med lager och via kompositionsregler.

Vi tränar på att bygga upp egna landskap via s k Rothkomåleri – utifrån hur horisontlinjer läggs och formatet väljs – liggande eller stående. Mycket experimenterande så ta med många mindre dukar under första workshopen. Du får också lära dig måla a la prima, det vill säga vått i vått som ger mjuka övergångar. Vi målar av ett foto du har tagit själv eller hittat på nätet.

Andra workshopen rockar vi loss litet mer. Du får pröva på abstrakt måleri och utvidga dina kunskaper från första workshopen. Vi provar på större format, även uppspänd duk på vägg om du vill. Mycket bildanalys och genomgångar där vi använder varandras misstag och framgångar för att ta ner prestationsångest och lära oss under resans gång.

Gruppen består av max 5 deltagare. Vi äter lunch ute i Lomma en timme mitt på dagen tillsammans då man behöver lite paus eller om du hellre vill, kan du ta med dig lunchlåda. Mikro och kokplattor finns.

Förkunskaper

Du får gärna ha gått någon kurs i måleri tidigare så att du är bekant med hur man lägger upp en enklare målning.

Målgrupp

Passar bra för dig som vill komma loss med landskap och måla mer spontant med inspiration inifrån.

Kursdetaljer

När? Workshop I fredag-söndag 22-24/1 kl 10-17.
Workshop II fredag-söndag 5-7/2 kl 10-17.
Var? Strandvägen 111 ipg i Lomma samt delvis utomhus vid bra väder
Kursavgift: 7 200 SEK för båda workshopparna, totalt 36 lektionstimmar. Material tillkommer.
Anmälan: info@mariacollinder.se Anmälan är bindande.

Material

Du får en materiallista inför kursstart och löpande tips av mig vilken typ av material du behöver införskaffa. Du handlar bäst på Drewex i Malmö som generellt har låga priser. Ljungbergs Artist i Lund får du 10 % rabatt om du uppger att du går hos mig. Annars finns Konstnärernas Centralköp på nätet.

Länkar

Här kan du se vad förra gruppen gjorde under kursen.
Film slututställningen Expressiva Landskap i Lund hösten 2019
Stillbildsfilm Expressiva Landskap

Kursledare

Maria Collinder, bildkonstnär och healer

Har du frågor?

Kontakta mig på info@mariacollinder.se

Galleri