GRUNDKURS MÅLERI

Grundkurs måleriets glädje

Grundkursen är för dig som vill lära dig grunderna i akrylmåleri på ett glädjefyllt sätt. Detta är viktigt inom allt måleri. Att ha roligt, inte bli hämmad av prestation eller formalisering. Många är de elever som kommit med andan i halsen och varit rädda för att visa sina alster och få feedback. Mitt mål är att skapa en trygg och experimenterande miljö så att måleriet får flöda och gruppens stöd bär dig vidare på inspirerande vingar.

Du kommer att få balans och komposition på plats, lära dig färgblandning och bakgrundsmåleri. Även om du egentligen vill måla abstrakt, är grundkursen en bra start då du får förståelse för allt från penselföring och materiallära till färgperspektiv.

Efter kursen kan de flesta teckna och måla enklare stilleben, figurer och landskap, inre och yttre. Grundkursen passar dig som är sugen på att ta upp måleriet igen efter år av andra aktiviteter, eller för dig som inte målat så mycket men längtar efter att kunna måla av vardagliga situationer, uttrycka det du har inom dig eller bara måla. Viktigt för mig är att skapa en prestationslös stämning där skapandet blir något som hela gruppen är delaktig i.

På Grundkursen Måleriets glädje kommer du att få arbeta med bland annat

  • Kom loss och teckna utan prestation, valörmåleri 1 v
  • Grundläggande färglära 1 v
  • Stilleben, komplementfärgpaletter och fullfärgspalett 5 v
  • Självporträtt och figurmåleri 3 v
  • Expressiva landskap 4 v

Efter denna kursen kan du går vidare till Fortsättningskursen Färgernas alkemi, Fördjupningskursen Kompositionens arkitektur, Expressiva landskap eller Intuitivt måleri och meditation.

Våra kurser presenteras även på kurser.se

Konstprogrammet

Konstprogrammet är en av de få sammanhängande konstutbildningarna på dagtid för vuxna i landet utanför hög- och folkhögskolorna. Lärare sedan 2015 är jag, bildkonstnär Maria Collinder som byggt upp Konstprogrammet så att du som elev kan fortsätta att utvecklas och få en bra basutbildning via flexibla kursmoduler.

Konstprogrammet är uppbyggt som ett smörgåsbord. De tre huvudkurserna är Grundkursen Måleriets glädje, Fortsättningskursen Färgernas alkemi och Fördjupningskursen Kompositionens arkitektur. Fortsättning ges inte varje termin. Fristående tillvalskurser är Expressiva landskap och Intuitivt måleri & meditation.

Grundkursen ligger på måndag eftermiddag kl 13-17 och Intuitivt måleri & meditation kl 12.30-17 tisdag eftermiddag. Torsdag eftermiddag kl 13-17 löper fördjupningskursen varannan torsdag hela terminen.

Expressiva landskap är en kurs som jag ger som workshops.

Abstrakt måleri kommer senare i höst med 5 tillfällen på tisdagar.

Lokalen är ljus med takfönster och med högt i tak. Jag har max 5 elever. Vi följer coronaanvisningar. Obs! Smal trappa och ingen hiss.

Kursinformation

Tid: kl 13-17 måndag eftermiddagar 14 v med start 6/9. Avslutning 6/12. OBS! Ingen undervisning höstlovet v 44.
Plats: Min ateljé på Strandvägen 111 ipg i Lomma
Platser: 5
Pris: 11 000 SEK. Anmälningsavgift tillkommer på 2 000 SEK, betalas vid anmälan. Återfås ej vid avhopp.
Resterande belopp kan fås på 2 delbetalningar om man vill om 5 750 SEK, totalt 11 500 SEK.
Anmälan: info@mariacollinder.se Anmälan är bindande.

Kursupplägg

Vi arbetar koncentrerat i relativt högt tempo med ett tema eller en viss teknik, i olika block. Varje kurstillfälle innehåller både bildanalys, praktiska övningar och teori.
Gruppen består av max 5 deltagare.

Mål

Hitta ditt eget konstnärliga uttryck på ett glädjefyllt vis utan prestation. Ge kunskap om grundläggande tekniker för teckning och akrylmåleri. Vi vill ge dig förståelse för den konstnärliga arbetsprocessen, och förutsättningar att utveckla ett nyfiket seende och ett öppet sinne i ditt skapande. Ge dig en trygg grupp att utvecklas med.

Förkunskaper

Viljan att utvecklas, nyfikenhet och upptäckarglädje är det viktigaste! Du arbeta utifrån din egen kunskapsnivå och dina egna förutsättningar men du bör ha tecknat och målat lite tidigare, gärna på kurser, även om ingen formell utbildning krävs.

Målgrupp

För dig som vill vidareutveckla dig eller vidga ditt skapande till andra tekniker och pröva dina vingar inom akrylmåleri. Konstprogrammet är också bra för dig som redan jobbar inom form och färg och vill bredda din kunskapsbas. En del formgivare och arkitekter går här för att få input till sitt skapande. Även för dig som målat på kortare kurser och känner att det är dags att fördjupa dina kunskaper.

Material

Du får en materiallista inför kursstart och löpande tips av mig vilken typ av material du behöver införskaffa. Du handlar bäst på Drewex i Malmö som generellt har låga priser. På Ljungbergs Artist i Lund har du 10 % rabatt om du uppger att du går hos mig. Annars finns Konstnärernas Centralköp på nätet. Jag har ett mindre lager med färg och dukar till försäljning.

Utvecklingsmöjligheter

Efter den 14 veckor långa Konstlinjen Grund kan du fortsätta terminen därpå med Fortsättning och efter det Fördjupning. De startar i september 2021. Om du vill kan du också gå den mer andligt inriktade kursen Intuitivt måleri och meditation som även ges som workshops och sommarkurs.

Konstprogrammet är också för dig som vill söka vidare till en längre utbildning.