SOMMARKURS EXPRESSIVA LANDSKAP

Kursen Expressiva landskap är kanske den som ligger närmast mitt hjärta. Jag målar själv expressiva landskap, en sorts inre bilder som tar sig uttryck i halvabstrakta landskap. I sommar 22/7-25/7 kommer jag att hålla kursen i min ljusa ateljé nära havet i Lomma. Kursen är på totalt 24 timmar. Under kursens gång kommer du att få förståelse för den expressiva arbetsprocessen och kunskap om grundläggande tekniker för teckning och målning av landskap, inre och yttre. Du kommer att få möjlighet att utveckla ett nyfiket seende för balans och komposition och ett öppet sinne i ditt skapande.

OBS! Kursen fulltecknad sommaren 2021.

I coronatider:
Jag har små grupper, max 5 elever. Vi vädrar och och håller avstånd. På sommarkursen är vi också ute på min grönskande innergår. Kurserna fyller snabbt upp då det är få platser så hör av dig nedan om du vill vara säker på en plats.

Om du behöver övernatta:
Boende finns 10 min promenad bort nära Lomma Beach på fina B&B Brohuspark

Våra kurser presenteras även på kurser.se

Mål

Efter kursens gång är målet att du ska ha fått tillräckligt med kunskap för att kunna fortsätta skapa denna typ av bilder på egen hand. Du är också varmt välkommen att gå vidare på andra kurser jag håller under terminen.

Tekniker

Vi kommer att utforska landskapsmåleri inom akrylmåleriet. Du får lära dig måla expressivt och utan förlagor med infärgad grund så kallad imprimentur, och a la prima, det vill säga vått i vått. Vi kommer att experimentera med olika bakgrunder, stora penslar och dukar, med spacklar, rollers och skiktmåleri (lager på lager). Det får även prova på att måla abstrakt.

Kursupplägg

Vi arbetar koncentrerat i relativt högt tempo med ett tema eller en viss teknik. Varje kurstillfälle innehåller både bildanalys, praktiska övningar och teori. 

Första dagen lär du dig grunderna i hur man bygger upp ett landskap. Du får lära dig måla med infärgad grund och konstruera landskap med hjälp av kompositionsregler och träning. Vi analyserar olika konstnärers måleri för att du ska få en förståelse för hur ett konstverk kan byggas upp med lager och via kompositionsregler. Vi tränar på att bygga upp egna landskap utifrån hur horisontlinjer läggs och formatet väljs – liggande eller stående. Mycket experimenterande så ta med många mindre dukar.

Andra dagen lär du dig måla a la prima, det vill säga vått i vått som ger mjuka övergångar. Vi målar av foton du har tagit själv eller hittat på nätet eller utomhus efter vad vädret tillåter, s k plein air-måleri.

Tredje dagen rockar vi loss litet mer. Du får pröva på abstrakt måleri och utvidga dina kunskaper. Vi provar på större format, även uppspänd duk på vägg om du vill. Mycket bildanalys och genomgångar där vi använder varandras misstag och framgångar för att ta ner prestationsångest och lära oss under resans gång.

Fjärde dagen får du slutföra dina målningar eller gå upp i format om du inte testat det innan. Vi har en liten utställning tillsammans på eftermiddagen där du får berätta lite om dina målningar.

Gruppen består av max 5 deltagare. Vi äter lunch ute i Lomma en timme mitt på dagen tillsammans då man behöver lite paus eller om du hellre vill, kan du ta med dig lunchlåda. Mikro finns.

Förkunskaper

Du får gärna ha gått någon kurs i måleri tidigare så att du är bekant med hur man lägger upp en enklare målning. Passar även för dig som inte målat så mycket tidigare.

Målgrupp

Passar bra för dig som vill komma loss med landskap och måla mer spontant med inspiration inifrån.

Kursdetaljer

När? V 29, torsdag 22/7-söndag 25/7 kl 10-16
Var? Strandvägen 111 ipg i Lomma samt delvis utomhus vid bra väder
Kursavgift: 4 190 SEK, material tillkommer. Du får materiallista.
Anmälan: info@mariacollinder.se Anmälan är bindande.

Material

Du får en materiallista inför kursstart och löpande tips av mig vilken typ av material du behöver införskaffa. Du handlar bäst på Drewex i Malmö som generellt har låga priser. Ljungbergs Artist i Lund får du 10 % rabatt om du uppger att du går hos mig. Annars finns Konstnärernas Centralköp på nätet.

Länkar

Här kan du se vad förra gruppen gjorde under kursen.
Film slututställningen Expressiva Landskap i Lund hösten 2019

Kursledare

Maria Collinder, bildkonstnär och healer

Har du frågor?

Kontakta mig på info@mariacollinder.se

Galleri