KONSTLINJEN GRUNDKURS

Få förståelse för den konstnärliga arbetsprocessen, kunskap om grundläggande tekniker för teckning och målning, och utveckla ett nyfiket seende och ett öppet sinne i ditt skapande. Start mån 9/9.

Om Konstlinjen

Konstlinjen är en av de få sammanhängande konstutbildningarna på dagtid för vuxna i landet utanför hög- och folkhögskolorna.

Lärare sedan 2015 är jag, bildkonstnär Maria Collinder, som byggt upp Konstlinjen så att du som elev kan fortsätta att utvecklas och få en bra basutbildning via flexibla kursmoduler. 

Terminen börjar med Grundkurs på mån-tis förmiddagar och Fortsättningskurs mån-tis eftermiddagar.

Vecka 47 ligger kursen Figurmåleri mån-tis förmiddagar samt Expressiva landskap mån-tis eftermiddagar fram till jul. Torsdag eftermiddag löper Fördjupningskursen och Intuitivt måleri & meditation varannan torsdag hela terminen från 5/9.

Konstlinjen är uppbyggd som ett smörgåsbord. De tre huvudkurserna är Grund, Fortsättning och Fördjupning. Fristående tillvalskurser är Expressiva landskap, Figurmåleri och Intuitivt måleri & meditation. 

Grundkurs, kursinnehåll

Grundkursen är för dig som vill lära dig grunderna i akrylmåleri och kunna måla och teckna enklare stilleben och landskap. På Konstlinjen Grund kommer du att få arbeta med bland annat

  • Kom loss och teckna utan prestation, valörmåleri 1 v
  • Grundläggande färglära 1 v
  • Stilleben, komplementfärgpaletter och fullfärgspalett 3 v
  • Expressiva landkskap 2 v

Efter denna kursen kan du går vidare till fortsättningskursen, figurmåleri eller Expressiva landskap.

Kursupplägg

Vi arbetar koncentrerat i relativt högt tempo med ett tema eller en viss teknik, i olika block. Varje kurstillfälle innehåller både bildanalys, praktiska övningar och teori. 
Gruppen består av max 12 deltagare.

Mål

Hitta ditt eget konstnärliga uttryck samtidigt som du får kunskap om grundläggande tekniker för teckning och akrylmåleri. 

Vi vill ge dig förståelse för den konstnärliga arbetsprocessen, och förutsättningar att utveckla ett nyfiket seende och ett öppet sinne i ditt skapande. 

Förkunskaper

Viljan att utvecklas, nyfikenhet och upptäckarglädje är det viktigaste! Du arbeta utifrån din egen kunskapsnivå och dina egna förutsättningar men du bör ha tecknat och målat lite tidigare, gärna på kurser, även om ingen formell utbildning krävs .

Målgrupp

För dig som vill vidareutveckla dig eller vidga ditt skapande till andra tekniker och pröva dina vingar inom akrylmåler. Konstlinjen är också bra för dig som redan jobbar inom form och färg och vill bredda din kunskapsbas. Många formgivare och arkitekter går här för att få input till sitt skapande. Även för dig som målat på kortare kurser och känner attdet är dags att fördjupa dina kunskaper.

Material

Du får en materiallista inför kursstart och löpande tips av läraren vilken typ av material du behöver införskaffa. 
Du får 10 procent rabatt på konstnärsmaterial i butiken Ljungbergs Artist mittemot kurslokalen, som deltagare på Folkuniversitetet. Materialkostnader ingår inte i kurspriset.

Utvecklingsmöjligheter

Efter den sju veckor långa Konstlinjen Grund kan du välja att fortsätta terminen med de sex vekcor långa kurserna Expressiva lanskap eller Figurmåleri som startar två veckor efter grundkursen. Väljer du att fortsätta terminen därpå är Konstlinjen Fortsättning valet. Efter de tre kurserna brukar man vara redo att börja ställa ut. Konstlinjerna är också för dig som vill söka vidare till en längre utbildning. 

Länkar

Kursledare

Maria Collinder

Har du frågor?

Kontakta mig här eller Kursverksamheten i Lund
kurser.syd@folkuniversitetet.se