Great Mother River II stor

Great Mother River II

Akryl & spackel på duk, 80×116 cm, 2016

Acrylic on canvas

20 000 SEK

Myten kring Great Mother kommer från Mexiko. En gammal mexikansk tanke är att världen genomströmmas av fyra olika feminina krafter eller matriarker, i både män och kvinnor. Antingen är man en Great Mother eller en Rainbow Mother. En Great Mother, vars skuggsida är Death Mother, sätter familjen och samhället eller organisationen främst. Hen är mest rädd för döden, att hen själv ska stryka med eller barnen eller de närstående. Detta gör att hen kan få ett ganska starkt kontrollbehov för att hålla döden borta. Samhället premierar ofta en Great Mother eftersom de gillar själva idén med ett samhälle och deltar ofta aktivt i det.

En Rainbow Mother däremot, vars skugga är Crazy Woman, är ofta bohemisk, andligt intresserad, konstnärlig eller lagt åt forskarhållet. Hens skugga är att bli galen. När ett barn föds tar man reda på vilken sort barnet är och uppfostrar det så att det kan integrera sin skugga och leva upp till sin högsta potential och då bli La Ultima Madre.

I mitt andliga arbete ger jag ibland en meditation där man får leta upp vilken matriark man är. Då får man simma i rätt flod och glida ner på bottnen och där möta sin värsta skräck för att sen integrera den. Själv insåg jag när jag läste om myten att jag är en ganska typisk Great Mother men har integrerat min skuggsida Death Mother. Målningen kan också vara en bild av mina olika nivåer: Överst den andliga. I mitten min fysiska sida, vattnet (mitt zodiaktecken är fisk), och längst ner den känslomässiga sidan.